Maalaisnuoren elämää

Maalaisnuoren elämää

torstai 14. tammikuuta 2016

Täys- ja vastakaarto harjoittelua


Nyt vihdoinkin pääsi takaisin hevosen selkään. Eilen olin tunnilla. Pakkasta ei ollut kuin noin 12 astetta, ja hyvinhän maneesissa tarkeni.

Aiheena oli täys- ja vastakaarrot. Aloitimme tunnin tekemällä käynnissä uralta täys- ja vastakaartoja. Kaartojen suoralla osuudella tehtiin pysähdykset. Aikamme tehtyä vaihdoimme pääty-ympyrälle, ja siirryimme kevyeeseen raviin. Siihen päätyyn, josta ratsuni ei pidä, oikaisee ja kiihdyttää vauhtia. Se oli pikemminkin soikio kuin ympyrä. Sain mielestäni aika hyvin kulkemaan päädyn puolella. Huomasi sen kyllä, että vähän jotain hylkimistä tapahtui, mutta ihan hyvin selvisimme. Vauhti ei toisaalta kiihtynyt juuri lainkaan, tai harvoilla kerroilla.

Pääty-ympyrältä siirryimme tekemään seuraavaa tehtävää, jossa oli kaksi puomia. Mallikuva alhaalla.


Tehtävä liittyi näihin kaartoihin. Jos aloittaisimme alhaalla olevasta puomista, ja lähtisimme kohti keskihalkaisijaa. Keskihalkaisijan saavutettuamme jatkoimme keskihalkaisijan suuntaisesti kohti päätyä. Päädyssä käännyimme vasemmalle, Teimme vähän kuin täyskaarron. Kulman jälkeen puomin yli ja kohti keskihalkaisijaa, keskihalkaisijan suuntaisesti kohti päätyä. Päädyssä käännyimme oikealla, jälleen kuin täyskaarto, ja kohti puomia.

Tätä tehtävää teimme harjoitusravissa, jos halusi, sai myöskin mennä kevyessä ravissa. Minulle hankala kohta tuli, kun jouduin ratsastamaan ratsuni karsastamaa päätyä kohti. Ratsu alkoi kiemurrella sitä enemmän mitä lähemmäs tultiin. En ole niin taitava, että saisin ratsuni menemään päätyyn kunnolla. Ratsuni oikaisi päädyssä aina, mutta onneksi puomi ei ollut niin lähellä päätyä, joten selvisin vähän lyhyemmällä tiellä. Lopussa sai tehdä muutaman laukannoston puomin jälkeen. Tarkoitus oli vain nostaa laukka, ja ratsastaa sitä pari askelta, sen jälkeen siirtyminen raviin. Nostin laukan kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla suunta kohti ''turvallista'' päätyä. Ensimmäinen nosto oli terävä, tarkka, ja mielestäni hieno ja ihana. Sain myös helpon ja nätin siirtymän raviin. Toinen nosto oli huonompi. Ihan hyvä laukka nousi, mutta siirtyminen raviin ei ollut mielestäni helppo.

Olin niin onnellinen onnistuneesta laukannostosta, että tuli hyvä mieli loppu illaksi.

Kouluun palaaminen sujui hyvin. Suuria muutoksia ei tullut. Ainoa kaikkia koskettanut muutos oli, että ruokalaan oli tullut uudet muoviset tarjottimet vanhojen puisten tilalle. Useilta saattaa kestää hetki tottua muutokseen. Kyllä ruoka maistui ihan yhtä hyvältä niiltä muovisilta tarjottimiltakin, ei hätää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti